Meer Vakantie in Zeeland:
Zeeland telt allerlei musea die interessant zijn voor kinderen én volwassenen. Ontdek hoe het eraan toeging op een VOC-schip, doe mee met een fruitveiling of maak een rit met de stoomtrein uit begin vorige eeuw. Dit zijn de leukste musea in Zeeland op een rij!
Zeeuws museum in Middelburg
Lansen en speren, fossiele botten van walvissen, een Egyptische kindermummie… In het Zeeuws Museum maak je een reis door de tijd én over de hele wereld. Het museum is gevestigd in een middeleeuwse abdij in het centrum van Middelburg, en alleen dat maakt het al een bezoek waard. Pronkstukken zijn de gigantische wandtapijten die de verhalen vertellen van verschillende zeeslagen uit de zestiende eeuw.
Stoomtrein Goes-Borsele
De stoker schept kolen in de ketel. Het gefluit van de locomotief is tot in de verte te horen. Langzaam beginnen de wielen te draaien… In de Stoomtrein Goes-Borsele beleef je een treinreis zoals die was in het begin van 1900. Neem plaats in de coupé en geniet van een historisch ritje door Zuid-Beveland. Op het eindpunt is een horecagelegenheid en kun je een ritje maken met een minitrein. Een belevenis voor jong en oud!
Watersnoodmuseum in Ouwerkerk
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrok zich een van de grootste natuurrampen uit de Nederlandse geschiedenis: door een zware storm braken de dijken en raakten grote delen van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland overspoeld door de zee. 1836 mensen overleefden het niet. Het Watersnoodmuseum vertelt de verhalen van de Watersnoodramp, de wederopbouw, de Deltawerken en de strijd tegen het water.
Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen
Wist je dat admiraal Michiel de Ruijter uit Vlissingen komt? Hij werd geboren vlak bij het Zeeuws maritiem muZEEum. In dit museum met uitzicht op de jachthaven beleef je verhalen van grote en kleine zeehelden, overwinningen, tegenslagen en ontdekkingen. Zo zie je persoonlijke spullen van Michiel de Ruijter en een van de eerste vuurbommenwerpers en ontdek je iets van het leven op een VOC-schip.
Fruitteeltmuseum in Kapelle
In het Fruitteeltmuseum duik je in de wereld van fruit! Welke rol speelde fruit in de Middeleeuwen tot nu? Je leert hoe fruit bloeit, groeit en wordt geteeld. Er is een oude nog werkende veilingklok: de veilingmeester legt je graag uit hoe een veiling vroeger ging. Loop zeker ook door de mooie museumtuin, waar 170 (!) verschillende appel- en perenbomen staan.
Terra Maris in Domburg
Met een groot zeeaquarium, maquettes, skeletten, schelpen en opgezette dieren leer in Terra Maris – letterlijk: land van de zee – alles over natuur en landschap in Zeeland. Je kunt een mottekasteel op de vliedberg beklimmen en kinderen kunnen met een schepnetje waterdiertjes vangen in de vijvers. Het museum is gevestigd in de voormalige orangerie van Kasteel Westhove, in het prachtige natuurgebied De Manteling van Walcheren tussen Oostkapelle en Domburg.
De Meestoof in Sint-Annaland
Aap, Noot, Mies, Wim, Zus… Wie kan het leesplankje meezeggen? In het streekmuseum op Tholen stap je in het leven en de cultuur van vroeger. Je ontdekt hoe een schoolklas in 1910 eruitzag, met welk speelgoed kinderen speelden en wat voor klederdracht Zeeuwen droegen. Van karren, koetsen en landbouwmachines tot compleet ingerichte kamers, De Meestoof is een ware belevenis. Leuk: het museum heeft een escaperoom in de kelder.
Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland vertelt het verhaal van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog, met de Slag om de Schelde in 1944 als rode draad. Geallieerde militairen van verschillende nationaliteiten gingen de strijd aan met de Duitse bezetter. In het museum maak je een reis door de geschiedenis, van de opkomst van het fascisme en nazisme tot de Tweede Wereldoorlog, de Jodenvervolging, het verzet en de bevrijding.
Industrieel Museum in Sas van Gent
In een oude suikerloods vind je het Industrieel Museum Zeeland. Hier leer je alles over oude en nieuwe industrie, techniek en innovatie. Bewonder de imposante stoomgenerator en andere machines zoals een sokkenbreimachine. Het magazijn staat vol producten die je leren over de industrie in Zeeland. Maar het is vooral een doe-museum: je kunt van alles aanraken en ondernemen. Zo kunnen kinderen hun eigen kunstwerk maken met een 3D-pen.
Marie Tak van Poortvliet museum in Domburg
Begin vorige eeuw trokken schilders als Jan Toorop en Piet Mondriaan naar Domburg om zich te laten inspireren door het ‘Zeeuwse licht’, het duinlandschap en de bossen. In het Marie Tak van Poortvliet Museum, vernoemd naar de kunstverzamelaar en antroposofe, bewonder je wisselende exposities van moderne en hedendaagse kunst uit Domburg en daarbuiten. Topstuk is de Domburgse handwerkster van Toorop. Een klein maar fijn museum in hartje Domburg.
Wat zijn de leukste musea in Zeeland?
Bezoek het MuZEEum in Vlissingen, het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en het Zeeuws museum in Middelburg.
Wat zijn de leukste musea in Zeeland voor kinderen?
Neem kinderen mee naar het MuZEEum in Vlissingen, het Zeeuws Museum in Middelburg en de Stoomtrein in Goes.
Wat zijn de bekendste musea in Zeeland?
De bekendste musea in Zeeland zijn het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en MuZEEum in Vlissingen.